Objavljeno: , Kategorija: Vadba

Zakaj je tehnika izvajanja vaj sploh pomembna?

Piše:

Če ste na začetku svoje rekreativne poti, si je potrebno najti odgovor oziroma rešitev na vprašanje o tem, katero vadbo izbrati. Predlagam, da se ob tej odločitvi ni potrebno predolgo spotikati. Vsaka vadba ima svoje prednosti in primankljaje.

Bolj pomembno kot vprašanje o tem, katera vadba je primerna za vas, je vprašanje o tem, KDO vodi to vadbo, koliko znanja ima in koliko bo ta trener, vaditelj ali kineziolog uspel vadbo in vaje prilagoditi vašim individualnim značilnostim in t.i. ‘gibalni razgledanosti’.

Na tedenski ravni prihajajo k nam ljudje z rahlimi ali večjimi težavami v obliki različnih poškodb, bolečin in vnetij. Marsikdo ima za seboj tudi večletno rekreativno ‘kariero’, torej v njihovem primeru zgolj mirovanje ni glavni in edini vzrok njihovih bolečin.

Kot po pravilu je večina teh posameznikov vsaj videla, če ne že preizkusila marsikatero vajo v našem repertoarju različnih vaj na različnih vadbah. A ko prosimo za prikaz in demonstracijo nekaterih vaj, prevečkrat nismo ravno navdušeni nad prikazano izvedbo. Ob podrobnejši analizi in sočasnem spoznavanju vadečega kdaj ugotovimo, da je prav redno in vestno izvajanje vaj pripeljalo do težav ali služilo kot dodatni dejavnik glavnemu razlogu za bolečine. Največkrat seveda takrat, ko ljudje vadijo sami doma.

Težava, ki jo torej naslavljam v tem zapisu, je neoptimalna, nepravilna in potencialno celo škodljiva izvedba vaj.

Rojeni za gibanje, ampak …

Saj smo rojeni za gibanje, kajne? Imamo kosti, mišice, roke in noge. To je že res, ampak ali ste že pozabili, da v današnjem turbo-sedečem stilu življenja največjo telovadbo dneva marsikomu predstavlja tipkanje, klikanje, mežikanje, žvečenje in sprehod do avta? 🙂

Žal moramo danes zaradi pomanjkanja vsakodnevnega gibanja bistveno več fokusa posvečati lastnemu telesu in gibanju takrat, ko vadimo in treniramo.  Na vadbi ali treningu pa zgolj približno poznavanje izvedbe različnih vaj niti približno ni dovolj, da vaje same po sebi pripomorejo k ciljanemu napredku.

Prvič, malo je vaj, ki zrcalijo naravno prirojene gibalne vzorce, kot so na primer plazenja, lazenja, hoja, tek, vlečenje, potiskanje, plezanje … a smo morali tudi ta gibanja kot otroci z leti usvojiti in izpopolnjevati, medtem ko jih športniki zavoljo doseganja vse boljših rezultatov izpopolnjujejo brez prestanka.

In drugič, povprečni človek se giblje tako zelo malo, da smo celo ta prirojena in v otroštvu dovršena gibanja začeli ‘pozabljati’. Telo je tako zelo navajeno na sedenje, ležanje in negibnost nasploh, da je že hoja lahko problem.

Na drugi strani pa imamo VAJE, kot recimo ta na spodnji sliki.

Se verjetno strinjate, da tak gibalni vzorec ni ravno naraven?

In ravno zato, ker je to VAJA in ne naravna oblika gibanja, sta TEHNIKA in PRAVILNA izvedba tu ključnega pomena. Optimalna izvedba vaje ni pomembna le zaradi doseganja zastavljenih ciljev, temveč tudi zaradi varovanja lastnega telesa.

Ker se živali in ljudje po prostoru gibljemo ‘plastično’ oziroma z veliko mero variabilnosti in velikim številom različnih majhnih gibov, nam vsaka vaja in načrtovan trening predstavlja veliko omejitev. Omejitev predvsem v obliki ponavljajočih se enih in istih gibov odmerjenih v serijah in ponovitvah. Namen teh serij in ponovitev je doseganje skoncentrirane in zelo lokalizirane obremenitve določenega dela telesa ali točno določene mišične skupine. Lokalizirani in ponavljajoči se gibi pa lahko predstavljajo problem ravno zaradi svoje ‘nenaravnosti’.

Sama tako površno imenovana ‘nenaravnost’ sicer ni problematična, dokler upoštevamo vse zakonitosti in principe varnega treninga ali varne vadbe. Naraven in prirojen način gibanja (več ur hoje, vstajanja, nošenja itd. dnevno) smo danes do neke mere izgubili zaradi ogromne količine telesne neaktivnosti, ki jo prinaša kulturno-sociološki napredek, zato pač manjko telesne aktivnosti nadomeščamo z vadbo, športom in treningom.

A ker želimo na račun večje intenzivnosti in sistematizacije večurni manjko dnevnega gibanja spraviti v tisto eno uro gibanja na dan, se moramo zavoljo zdrave in učinkovite vadbe ali treninga priučiti optimalnih tehnik izvajanja vaj in gibalnih nalog. Šele ob optimalni tehniki izvajanja gibalnih izzivov, ki je bazirana na poznavanju biomehanskih in fizioloških značilnosti telesa, lahko namreč pričakujemo pozitiven rezultat različnih vadb in vaj.

Nauk?

Marsikatera vaja, ki je sama po sebi lahko odlična preventiva za težave pretežno sedečega stila življenja, lahko ob napačni in neoptimalni izvedbi povzroči celo negativen učinek. Najslabši možen scenarij je seveda kronična ali celo akutna poškodba.

Sami na naših vadbenih programih vedno veliko pozornosti namenjamo optimalni izvedbi. Raje vadečega naučimo tistih 5 vaj z odlično izvedbo, kot 25 vaj s površno izvedbo. Le taka vadba dejansko prinaša dobro počutje in glavni namen vadbe – VITALNOST in DOBRO POČUTJE. Poleg tega prištejemo še individualizacijo, vendar to je že druga tema.

Vadite, trenirajte, migajte. Izberite si tisti tip vadbe, ki vam je všeč in pojdite tja, kjer imajo trenerji in vaditelji dovolj znanja. Praktično so vse razpoložljive vadbe na trgu dobra izbira, dokler so vodene pametno in ne povzročajo škode namesto koristi. Kar se pa tiče tisoče različnih vaj, sta na mestu vprašanji:

Ali je ta ali ona vaja primerna zame v tem trenutku?

Znam vajo izvajati na optimalen in nenevaren način?