Objavljeno: , Kategorija: Vadba

Zakaj se pridružiti tekaški skupini?

Piše: Uroš Kožar

Tek je zagotovo dejavnost, ki ne potrebuje ne soigralcev in ne sodnikov. Tečemo lahko popolnoma sami, bosi, goli … če želite! Vsak ima svoj razlog zakaj to počne in na kakšen način.

Volki samotarji boste verjetno samo zastrigli z ušesi že samo ob omembi skupine, a velja poskusiti. Mogoče pa vam celo rata povšeči! Konec koncev tudi vsaka skupina ni za vsakogar in težko reči, da tukaj velja pravilo, več je bolje. Na vsakem teku se verjetno nočete počutiti kot na tekmi. 🙂

Tek je družabna igra

Na prvem mestu je tu najbolj logičen razlog. Tek v skupini je boljši že zaradi skupine same. V skupini lahko delite svoje tekaške izkušnje, doživetja in se od drugih tekačev v zameno ogromno tudi naučite. Popoldanski tek v skupini somišljenikov, ki vas druži ista ali vsaj podobna naklonjenost do teka, je prava sprostitev po dnevu polnem stresa. Še tako naporen dan se bo po eni uri teka in kramljanja s prijatelji zdel peresno lahek. Seveda je pogoj, da najdete sebi primerno skupino, ki vam bo odgovarjala!

Tek pod strokovnim vodstvom

Tekaške skupine so običajno vodene s strani primerno izobraženega kadra. Zadeve na tem področju niso natančno urejene, zato smo ljudje, ki vodimo takšne skupine, največkrat oklicani za tekaške trenerje.

Osebno takšnega naziva najbolj ne maram, ker je tek le eno od mnogih področij, na katerih kot kineziolog delujem. Tek pod vodstvom strokovnjaka s področja gibanja bo bolj kakovosten! To ne pomeni, da bodo vsak dan na sporedu intervali in teki v klanec, ampak vas bo trener predvsem zaviral, da pri tako zasvajujoči dejavnosti kot je tek, ne pretiravate in se ne ujamete v začarani krog poškodb.

Seveda bodo teki kdaj tudi bolj naporni, a samo s tem namenom, da boste na dolgi rok v teku uživali bolj! Sotekači bodo poskrbeli, da boste od sebe dali še tisti kanček energije več, kot če bi tekli sami. Med tem ko poskušate slediti sotekačem, lahko mimogrede tečete hitreje kot se vam zdi, da ste sploh sposobni!

Skupina ima stalne termine

Že res, da te tek zasvoji, a da prideš do te stopnje, ponavadi traja nekaj časa. Do takrat pa bo skupina poskrbela, da boste imeli v tednu tista dva ali tri stalne termine, ki vas bodo na tek pregnali tudi takrat, ko bo naslonjač bolj vabljiv.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da se skupine močno navadiš. Še vedno naredim kakšen trening sam, a veliko raje grem na teren, če se mi pri teku še kdo pridruži. Res je tudi, da nam tisti termin včasih ne sede najbolj v naš dnevni urnik, a v večini primerov se da dnevne obveznosti prilagoditi.

KinVital tekaške skupine v zimskem času tečejo tudi v temi.

Skupina ima informacije

Tekaške skupine so sestavljene iz zelo različnih posameznikov. Vsak ima svojo zgodbo in velika verjetnost je, da prihajajo iz različnih koncev Slovenije. Morda boste ravno v skupini izvedeli za tekaško tekmovanje, ki vam skozi leta prirase k srcu in se uvrsti na sam vrh vašega seznama najljubših. S tekači lahko delite in pridobite izkušnje glede določenega modela tekaških copat in ostale opreme. Pa ne samo tekaške! Nemalokrat se porodi tudi kakšna poslovna ideja. Če je včasih veljajo, da se posel dela v oštariji, zakaj se ne bi danes med tekom v tekaški skupini.

Tek so ljudje

Zadnji razlog ni na zadnjem mestu, ker bi bil najmanj pomemben. Mogoče je na zadnjem mestu, ker se mi zdi celo eden izmed bolj pomembnih.

Dejavnosti, ki jih ne maramo, počnemo samo zato, ker nam omogočajo preživetje. V nasprotju se skoraj vseh prostočasnih dejavnosti lotimo, ker v njih uživamo. In tek spada mednje!

Le peščica tekačev se s tekom preživlja, celo v svetovnem merilu, zato smo vsi tekači v skupinah rekreativci, ki nas druži neka naklonjenost teku, še bolj pa družbi. Seveda je tudi med rekreativnimi tekači nekaj takih, ki jim užitek predstavlja lov za rezultatom, a na koncu potrebujemo skupino, s katerimi lahko ta rezultat delimo. V tekaško skupino in na tekmovanja prihajamo zato, ker nam družba sotekačev ugaja in v tem uživamo.

Konec koncev je tek naporna dejavnost, a ta napor potem veliko bolj cenimo, ko pridemo v cilj.