Objavljeno: , Kategorija: Tek

Zakaj tek ni dober za kondicijo?

Piše: Jure Gubanc

Zakaj tek ni dober za kondicijo?

Eno od najbolj zakoreninjenih prepričanj v svetu treninga je … če želiš dobiti kondicijo, potem moraš teči.

Khm. Pa je to res?

Filozofija KinVitala temelji na ponujanju resnice. Pri nas ni prostora za nabijanje, razen žoge ob tla.

Zato kljub temu, da je tek naša prva dejavnost s katero smo začeli in da tek še danes predstavlja eno naših najljubših aktivnosti (da, tekaške užitke ustvarjamo tudi na tekaških dogodkih – trail tek Julian alps), vam moramo iskreno povedati slednje:

“Če boste veliko tekli, potem boste dobri v … teku!” Torej kljub temu, da nam je tek ljub, to ne pomeni, da dopuščamo širjenje napačnih informacij o vsemogočnosti teka in kondicije, ki jih danes mrgoli.

Tekaška kondicija je namreč zelo specifična kondicija. Dobra sposobnost v teku se namreč kaže izključno in samo v tekaški sposobnosti. To pomeni, da tekaška kondicija ne izboljšuje kondicije, ali pa mnogo manj kot ste mislili, pri vseh drugih aktivnostih onkraj teka.

Za tale zapis sem se namreč odločil zato, ker že leta poslušam od mladih športnikov in tudi rekreativcev kako na treningih veliko tečejo, ker so jim trenerji vbili v glavo idejo, da je tek dober za kondicijo.

To vsekakor drži, ampak ponavljam, tek je dober samo za TEKAŠKO kondicijo. To pomeni slednje … Če trenirate katerikoli drug šport, potem je doprinos teka k vašemu športu vedno manjši, pogosto lahko celo škodljiv.

Ne, ne boste boljši smučarji, če boste celo leto tekli. Razlog zakaj ste po smučanju ali med smučanjem utrujeni in zadihani je v tem, ker imate premalo moči in vam napori predstavljajo (pre)velik delež vaše maksimalne kapacitete moči. Moč pa razvijete s treningom moči, ne s tekom. In večja moč vam bo dala občutno manj nabijanja srca in hlastanja za zrakom med smučanjem. Smučali boste lahkotno.

V ta zapis sedaj vstavite katerikoli drug šport. Igrate hokej in vas trenerji na suhih treningih stalno preganjajo v dolge teke? Potem boste boljši tekači, ampak slabši hokejisti. Ko vas bodo veliki fantje podrli na ledu, boste močno hlastali za zrakom zopet zato, ker nimate moči celega telesa in nimate sposobnosti produciranja večjih sil, ki bi se zoperstavile naporom. Da ne omenjam niti dejstva, da hokejisti nikoli ne tečejo, pač pa drsajo v kratkih in silovitih intervalih.

Igrate tenis in vas silijo v dolge teke? Nič hudega, občasen jogging je super. Ampak tudi tukaj kondicije ne boste dobili z dolgimi teki. Šprinti da, dolgi teki ne.

Ste med plavanjem zadihani in mislite, da boste s teki dobili pljučno kapaciteto? Nope, zopet bo treba delat malce na moči, in veliko plavati. Kajti vaše šibke rokice bodo med zamahi hitro utrujene in srce bo hitro poskočilo do maksimalnega utripa.

Ste bili med delom na vrtu zadihani in mislite, da vas bo tek rešil? Žal, zopet vas ne bo. Pri teku se namreč gibljemo samo premo, v t.i. sagitalni ravnini, kjer se kolčni, kolenski in skočni sklep gibljejo v neprestano enakem razponu gibanja ob neprestano enaki obremenitvi. Možnosti, da boste napredovali v gibljivosti in moči za fizično delo in širši šport, praktično ni.

Naj vam pomagam in naštejem aktivnosti in športe, kjer tek izboljšuje kondicijo, od tistih, kjer tek veliko prispeva k rezultatu, do tistih kjer tek lahko celo uniči rezultat.

Tek veliko prispeva k boljši kondiciji: tek (Presenetljivo kaj?), kolesarstvo
Tek solidno prispeva k boljši kondiciji: nogomet (tek do 10 km), občasno kros na 21 km, tenis
Tek malce zares malce prispeva k boljši kondiciji: košarka (ne več kot 5km, občasno), hokej, odbojka,  badminton
Tek malo ali nič ne prispeva h kondiciji (bi pa še vedno malce tekel občasno, ker je osnovna tekaška sposobnost še vseeno temelj funkcionalnosti in kardiovaskularnega zdravja): smučanje, težka atletika, fitnes, borilne veščine, smučarski skoki, akrobatika, gimnastika, plesi, plavanje, golf, veslanje …

Naj omenim, da je recimo lahko pri mnogih športih dodajanje teka škodljivo, saj posrka energijo in čas, ki bi bil bolje porabljen za kaj drugega. Recimo na treningih košarke, hokeja in odbojke se še vedno zelo veliko izvaja dolge teke, ki pa za velike in težke atlete niso ortopedsko najboljša izbira iz stališča poškodb, prav tako jim preveč teka uničuje hitrost in moč. Veliko bolj bi jim koristilo manj teka in več borilnih veščin, eksplozivnosti, občutka in intuicije – sploh glede gibalne inteligence in še posebej v kontaktnih športih (hokej, košarka, nogomet …).

Hkrati naj poudarim, da je zapis namenjen predvsem razjasnitvi vloge teka pri športu. Teka se v športih poslužuje več kot bi se ga moralo in se ga preveč povezuje s kondicijo, ki je, kot rečeno, pri teku zelo specifična. Kar pa ne pomeni, da bi morali popolnoma prenehati s tekom v športih. Nekaj malo tekaške sposobnosti mora imeti vsakdo v vseh športih. Kdor pa želi veliko kondicije v teku, pa je seveda tek prva stvar.

Prav tako ima tek sprostilno dimenzijo in meditacijske lastnosti, ki so nam mnogim pisane zelo na kožo. Občutek, ki ga enkrat dosežete, ko vas noge lahkotno in tekoče poganjajo v neskončnost po našem planetu skozi mesta, vasi in gozdičke, vetrič v laseh in znoj, ki hladi kožo, je zares neprecenljiv. Vse kar potrebujete, so copati in noge vas bodo ponesle, kamor srce poželi.

Zato tecite. Vendar ne si delati utvar, da vam bo tek izboljšal kondicijo onkraj teka. Za generalno fizično pripravljenost, ki vam bo dala svobode za celo življenje, je potreben trening moči. Samo trening moči vam bo izboljšal sposobnosti pri praktično vsaki aktivnosti, ki se jo boste lotili.

O tem zakaj je trening moči tako pomemben kot umivanje zob, pa v naslednjem prispevku.

Potrebujete pomoč pri odpravi bolečin?

Prijavite se na brezplačen posvet