Objavljeno: , Kategorija: Vadba, Življenjski slog

Zdrav hrbet za urejen vrt – ergonomija vrtnarjenja

Sezona vrtnarjenja je že v polnem teku. Še posebej v času karantene, ko imamo več časa za razmislek o tem, kam bomo kaj posadili, kako bomo uredili okolico hiše… Del razmisleka pa naj vsekakor zajema tudi načrt, kako se bomo lotili dela in poskrbeli za zaščito kolen, hrbtenice ipd. Zlasti dobra forma oz. fizična pripravljenost našega hrbta je pomembna, saj brez njegove funkcije dela ne bomo mogli učinkovito opraviti.

Ker večina dela od doma in še vedno veliko časa presedi za računalnikom, je treba posebno pozornost nameniti naši hrbtenici oz. hrbtu. Tako med delom za računalnikom kot tudi med delom na vrtu. Z ustreznimi položaji, ki obvarujejo vaš hrbet, se boste izognili nepotrebnim bolečinam in poškodbam, ki vam lahko pokvarijo brezskrbno vrtnarjenje.

Ne pozabite na tekočino

Zadnje dni je bilo sonce precej močno, kar lahko ob zatopljenosti v delo hitro privede do tega, da pozabimo na tekočino, kar lahko privede celo do dehidracije. Zato bodite skrbni in si na vrt vzemite kakšno flaško ali kozarec vode ter poskusite piti po požirkih. Prav tako v primeru hude vročine poskrbite za pokrivalo za glavo in tako zmanjšajte možnost za pregrevanje telesa in izgube dodatne tekočine.

Poskrbite za ogrevanje pred delom

Preden se lotite vrtnarjenja in urejanja okolice, se za ogrevanje malo sprehodite okoli vrta in poglejte kako bi kaj uredili. Vmes lahko naredite nekaj počepov, zakrožite z rokami naprej in nazaj ter s kroženjem v zapestjih in komolcih ogrejete tudi roke.

Kolena vam bodo hvaležna

Če pri delu klečite, je smiselno kolena zaščititi. To lahko storite tako, da pod kolena podložite kakšno blazino ali kar vrečo npr. zemlje, če jo imate pri roki. Rešitev so lahko tudi kakšni kolenski ščitniki (npr. za odbojko), če jih imate na voljo. V vsakem primeru pa si med klečanjem vzemite krajši odmor in se sprehodite, da se noge dobro prekrvavijo in ostali deli telesa razbremenijo.

Pazite na postavitev hrbtenice med delom in dvigovanjem bremena

Najbolj pogoste bolečine med vrtnarjenjem se zaradi nepravilne drže pojavijo v hrbtu. Zaradi hitrega utrujanja mišic in neustrezne drže lahko pride tudi do poškodb. Te so posledica dolgotrajnega priklanjanja, nepravilnega dvigovanja, nošenja ipd. Poleg kratkih odmorov vam bo najbolj pomagala ravno ustrezna drža oz. zadrževanje nevtralne pozicije hrbtenice. To pomeni, da ne glede na to, kaj počnete, poskusite obdržati hrbtenico v takšni poziciji, kot jo imate, če bi stali. Ko dvigujete bremena, pa poskusite gib izvesti iz kolkov in z nevtralno pozicijo hrbtenice.

Odmori

Delo na vrtu poskusite razporediti čez dan ali dva, če je le mogoče. Tako si boste naredili ogromno uslugo. Med samim delom imejte tudi več krajših odmorov. Lahko se sprehodite, pretegnete, poklepetate s sosedom. Še posebej pa ne pozabite na razbremenitve hrbtenice. To lahko naredite tako, da se z rokami oprete na kakšno vrtno mizo ali klop. Roke postavite v širino ramen in se nagnite z boki do roba mize ali klopi. Poskusite prenesti težo svojega telesa na roke. Noge so rahlo pokrčene in počivajo na tleh. Kot drugi način razbremenitve pa lahko izkoristite tudi vrata in se z rokami oprete na rob ali bližnjo močnejšo vejo na drevesu. Tako vam sama gravitacija omogoča razbremenitev. Noge so rahlo pokrčene in v stiku s podlago. Vmes dihamo globoko in počasi. Razbremenjevanje naj traja do 30 sekund. Ponovite ga lahko večkrat med delom.

Ne pozabite, da bo ob upoštevanju navedenih napotkov delo veliko lažje. Vse bo opravljeno brez bolečin in učinkoviteje. Predvsem pa ne pozabite na higieno svoje hrbtenice. Vrt in hrbtenica vam bosta hvaležna, zato bo tudi pobiranje pridelkov toliko bolj prijetno. 🙂

Če pa se kljub temu pojavijo kakšne težave, se nam oglasite na info@kinvital.si in bomo poskušali najti skupno rešitev.

Prijavite se na brezplačen posvet

Prijavite se na brezplačen posvet