Objavljeno: , Kategorija: Vadba

Vadba moči za starejše – najslabše razumljena vadba?

Pišeta: Luka Hren, Lili Milanković

Vadba mora biti vedno prilagojena posamezniku saj samo s takšnim pristopom lahko pričakujemo vidne rezultate vadbe. V takšnih primerih je iluzorno pričakovati, da bodo samo na spletu objavljene splošne vaje za hrbtenico, rešile naše težave s hrbtom, mi pa pri tem nismo nič spremenili v našem vsakdanjiku.

Naši gibalni vzorci so ponavljajoči, napake se ponavljajo in pri vajah še vedno uporabljamo iste kompenzacije, ko želimo narediti gib. Najbrž se strinjate, da se na takšen način ne bomo znebili težav, kajne?

Starejša gospa telovadi s trenerko.

Poglejmo si najpogostejše težave pri samem pristopu k vadbi.

Prva je že ta, da se pogosto srečamo s stavkom:

»Saj sem že poskušal z vajami, pa ni bilo nič boljše.«

ali

»Saj že redno telovadim, pa je vse enako.«

V uvodu ste spoznali, da ni vsaka vaja za vsakogar. Vadba bo učinkovita šele takrat, ko bomo izvajali vajo, ki bo ravno pravšnje težavnosti oz. prilagojena posamezniku in jo boste lahko pravilno tudi izvedli. Šele takrat bomo lahko popravljali gibalne vzorce, ki bodo za posameznika koristni in z njimi ne bomo iskali samo še ene dodatne kompenzacije.

Za nadaljevanje si poglejmo še nekaj mitov, ki velikokrat spremljajo razmišljanje o vadbi.

#1 – »Že dovolj telovadimo.«

Ta zmota izhaja predvsem iz enačenja vseh vrst gibanja. Vsako gibanje še ni skrbno načrtovana vadba, ki vodi k nekemu cilju. Če se vsako jutro malo razgibamo, naredimo nekaj počepov in dvigov rok, to še ne pomeni, da kakorkoli vplivamo na krepitev našega zdravja. Tovrstna vadba je kot jutranji ritual, s katerim ne bomo okrepili telesa oz. izboljšali gibalnih funkcij.

Zagotovo se strinjamo, da se telo ne bo enako odzvalo na to ali naredimo par primernih vaj za moč ali pa se bomo sprehajali ali vrtnarili 30 minut. Kar je vsem skupnega, je povečana poraba energije v primerjavi z mirovanjem.

Zavedati se moramo, da s hojo ne moremo vplivati na krepitev naše mišične moči, niti ne moremo vplivati na kvaliteto našega gibanja, saj gre za prehitro gibanje. Podobno velja za delo na vrtu. Kaj več od povečane porabe energije in lepšega vrta pri tej vrsti gibanja ni. Z nekaj nepazljivosti si lahko pri tovrstnem delu pridelamo še bolečine v hrbtenici in kolenih. Tako da je zelo pomembno, da ločimo, kakšno gibanje nam bo prineslo krepitev telesa oz. zdravja in katero lepše urejeni vrtiček.

Kljub temu, da se sliši nenavadno, se moramo zavedati, da gibanje oz. telovadba ni vedno zdrava, če si z njo povzročamo bolečine. Gibanje je zdravo in prinaša rezultate šele takrat, ko je primerno izbrano / načrtovano.

Prav tako pri večini ne drži zgornja trditev »Že dovolj telovadimo.«, saj pogosto zamenjujemo načrtovano in nenačrtovano telesno aktivnost. Dobro premislite, če ste res načrtovano aktivni večino dni v tednu in če se vsaj 2x tedensko lotite vaj moči, kot ene najpomembnejših komponent vadbe pri starejših. Verjetno se ne motimo, če rečemo, da se pri večini skriva še kar nekaj rezerve pri telesni aktivnosti?

#2 –» Za moje težave ni pomoči.«

Pogosto se srečujemo s tem stavkom oziroma s stavkom, da so njihove težave posledica stresa. Pa je res stres tisti, ki je neposredno poškodoval vašo hrbtenico ali so za to krivi napačni gibalni vzorci?

V ta del bi uvrstili tudi to, da se večina naših strank že leta sooča s katero od težav, a ves ta čas dlje od blaženja posledic niso prišli.

Če prenesemo zgornji stavek v realen primer. Nekateri se že leta soočajo z bolečinami v hrbtu in ves čas za blaženje bolečin uporabljajo različne kreme, hodijo na masaže, itd. Še nihče pa jim ni pojasnil, zakaj se jim te težave ves čas pojavljajo. Zato je pomembno od strokovnjaka, ki skrbi za vaše težave zahtevati, da vam pojasni, zakaj pri vas prihaja do tega, saj boste šele takrat lahko našli rešitev.

Starejši gospod sedi za mizo in šteje tablete.

Zato naj bo prvo pravilo – poiščite vzrok in ga poskušajte odpraviti, saj se boste le tako lahko znebili težav na dolgi rok.

#3 – Napačno razumevanje vadbe moči

Vadba moči je verjetno najslabše razumljena vadba. Zlasti to velja za starejše.

Zakaj tako mislimo? Ker ima verjetno lahko največ pozitivnih učinkov in je verjetno najbolj zanemarjena komponenta vadbe. Tu se najde cela kopica izgovorov, da je to za mlade, da to ne zmorejo zaradi različnih težav, itd. Lahko bi rekli, da drži, v primeru, da bi se želeli priključiti mladim za vadbo moči. Vendar se moramo zavedati, da je vadba za moč lahko najbolj prilagojena vadba. Precej lažje prilagodimo vaje za moč, kot marsikatero drugo gibanje, tako da najdemo primerno težavnost.

Napačno razumevanje vadbe za moč želimo izpostaviti predvsem zato, ker večina razume par počepov, malce kroženja z rokami, 2 predklona in podobno kot vadbo moči, ki je povsem primerna za to, da se ohranja moč. Velika verjetnost je namreč, da je obremenitev premajhna, da bi zares vplivali na povečanje moči. Če naredite 10 počepov, zmožni pa ste jih narediti 40, potem ste zagotovo naredili premalo. Druga težava pa je, da bo napačna izbira in izvedba vaj počasi pripeljala do bolečin, česar si zagotovo ne želimo.

#4 – »Organizirana vadba je predraga.«

Ne gre vedno za napačno razporejanje sredstev, vendar gre pogosto za napačno razumevanje sredstev. Če malo pobrskamo po svojih predalih in omarah se notri najde vsaj par zeliščnih krem, kakšen čudežni masažni ali terapevtski pripomoček, razne blazine, itd. Potem ste zagotovo že kdaj napačno investirali.

Pogosto slišimo: »Ampak meni to pomaga.« Vendar potem vedno pridemo do iste ugotovitve. Včasih malce pomaga pri blaženju težav na kratki rok, ampak spoznali smo, da blaženje težav dolgoročno ne bo odpravilo bolečin. Odpravila jih bo skrbno načrtovana in izvedena vadba.

Zaradi čudežne kreme, posebnih pripomočkov ipd. se ne bomo nič bolj kvalitetno gibali, ne bomo nič bolj optimalno sedeli in posledično ne bomo nikoli odpravili vzroka za bolečine.

Torej če zaključimo z nekaj osnovnimi napotki.

Gibanje je osnova in ustrezni gibalni vzorci nam bodo na dolgi rok prinesli več koristi kot kateri koli pripomoček za lajšanje bolečin. Predvsem naj bo poudarek na načrtovani vadbi za moč. Vadba za krepitev moči naj bo načrtovana s strani kineziologa oziroma strokovnjaka, ki se bo z vami pogovoril, preveril vaše gibalne vzorce in vam pripravil program vadbe. Končni strošek pa bo lahko precej manjši od vseh prej naštetih stvari, za katere praznimo šparovček že vsa ta leta.

Vas zanima, kako pri nas poteka vadba za starejše? Pišite nam s klikom na spodnji gumb ali pokličite na 031 893 284 ter izkoristite brezplačni posvet.

Izkoristite brezplačni posvet