Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe, Vadba

Kalcinacija rame

Kalcinacija rame je pogost pojav, pri katerem govorimo o nabiranju mineralnih snovi in naplavin, ki se oblikujejo v vedno večjo in trdo kroglico. Le-ta vas potem pri gibanju draži in povzroča bolečine.

Zanimivo je, da kalcinacija v večini primerov prizadene prav mišico supraspinatus. Gre za eno od mišic rotatorne manšete, ali mišic okoli ramenskega sklepa. Kristali kalcijevega fosfata se začno nabirati bodisi na mišičnem bodisi na vezivnem in tetivnem tkivu.

Pravzaprav se bolj točno temu procesu reče kalcifikacija. Najpogosteje se pojavi pri populaciji med 30 in 60 let in sicer pri ženski populaciji. Zelo pogosto je bolečina povezana tudi z vzdraženostjo subakromialne burze. Gre za “blazinico”, ki jo imamo na večini pregibov po telesu in se prav tako nahaja v pod akromialnem delu, med mišico supraspinatus in akromiom.

Nič nenavadnega ni, če diagnozo kalcinacije rame spremlja še diagnoza burzitis – torej vzdraženost blazinice burze, in pa tendinitis mišice supraspinatus pogosto poimenovan entezitis (kadar je vneto narastišče). Prav tako je diagnoza zamrznjene rame pogosto povezana s kalcinacijo.

Kako se diagnosticira kalcinacija rame?

Diagnoza se v tem primeru najbolje pokaže pri slikanju z rentgenom, saj se kalcinacije vidijo in oblikujejo podobno kot kosti. Proces hipertrofije kosti kot je recimo Osgood – Schlatterjev sindrom v kolenih, kjer nabrekne izrastek, kjer se pripenja sprednja stegenska mišica (tibialna tuberoziteta) in je torej zelo podoben kalcinacijam v rami.

Kako nastane kalcinacija rame?

Gre za bolj pomembno vprašanje, s katerim se ukvarjamo predvsem mi, ki se vsakodnevno srečujemo s takšnimi primeri. Namreč do nedavnega vzroki za kalcinacijo niso bili dobro znani. Večinoma vam bodo zato rekli, da gre za posledice staranja ali pa pomanjkanja vitamina K in pretiranega vnosa kalcija. Vendar nič od tega ni zares dokazano.

Še najbolj močno lahko z gotovostjo rečemo, da se kalcinacije nabirajo tam, kjer se ustvarja trenje. Zato je supraspinatus tako pogosta lokacija kalcinacij, saj je le-ta mišica pogosto utesnjena, pri vseh dvigih in opravilih z rokami – še posebej, če imamo slabo gibljivost lopatic in prsne hrbtenice. Več o supraspinatusu si preberite v mojem drugem članku: Kako izboljšati kakovst gibanja v ramenskem obroču. 

Tako z utesnjevanjem pride tkivo v hipoksično stanje – stanje pomanjkanja kisika nakar telo odgovori z izločanjem mikrokristalov mineralnih snovi.

Kako kalcinacijo rešiti?

Kalcinacija rame je zelo pogosta težava. Operativni poseg pride v upoštev, ko ste poizkusili že z vsaj 1 letno gibalno terapijo, fitnesom in vadbami zgornjega dela telesa, pa vas še vedno neznosno boli.

Terapije z udarnimi valovi so lahko zgolj dopolnilo izboljšani mehaniki gibanja celotnega ramenskega sklepa, saj gre napredek prepočasi in so lahko precej drage glede na uspeh.

Seveda je veliko kalcinacij asimptomatskih, kar pomeni, da ljudje ne čutijo bolečin.

Sama odprava kalcinacije lahko traja tudi več kot eno leto. Vendar je potrebno poudariti nekaj: Pravilna vadba in izboljšanja mehanika gibanja lahko naredi vaše življenje lažje že v eni vadbi pri marsikaterih primerih.

Kakšna je torej prava vadba v primeru kalcinacije?

Povečanje simptomov in težav s kalcinacijo je močno povezano s položajem vaše kosti nadlahtnice v glenohumeralnem sklepu, po domače v rami. Enako velja za burzitis ali vnetje supraspinatus in narastišča bicepsa.

Prva naloga je testiranje dviga rok vstran in pred seboj nad glavo. Preglejte še ostale gibe roke, ki vam dražijo bolečino in določite, kje se vam pojavlja bolečina.

Nato sledite našim napotkom za izboljšanje gibljivosti in pridobili boste večji razpon giba brez bolečin – kar mora biti tudi vaš cilj. Če vam torej uspe izboljšati gibljivost in imeti manj bolečin, ste že na dobri poti.

Najprej poglejte, v katere položaje greste lahko z roko brez bolečin.

In naredite nekaj naših testiranj za gibljivost v ramenskem obroču.

Potem sledite naši osnovni rutini za pridobitev gibljivosti v ramenskem obroču. Kot rečeno – če vam uspe pridobiti nekaj stopinj gibljivosti in se vam bolečina po teh vajah pojavi pozneje, pomeni, da ste izboljšali kakovost gibanja.

Še nasvet, kalcinacija rame je ena od tistih nadlog, za katero je še posebej pomembna vztrajnost. To pomeni redno izvajanje vaj, ki ste jih videli v videu, pa tudi dodajanje vaj za moč zgornjega dela, tudi vaj z obtežitvijo.

Pri vsem postopku soočanja s kalcinacijo in čim večje ohranitve in pridobitve funkcionalnosti nazaj v življenje nas pocukajte za rokav in pomagali vam bomo z našimi bogatimi video vsebinami ali pa z osebnim programom vadbe.

Si želite brezplačnega strokovnega kineziološkega nasveta?

Prijavite se na brezplačen posvet

Si želite brezplačnega strokovnega kineziološkega nasveta?

Prijavite se na brezplačen posvet