Objavljeno: , Kategorija: Poškodbe

Poškodba zadnje lože

Poškodba zadnje lože oziroma zadnje stegenske mišice je po mnogih statistikah najbolj pogosta poškodba v nogometu, zato ni nobeno presenečenje, da je bila prav ta poškodba prva, ki se je zgodila na letošnjem svetovnem prvenstvu v nogometu.

Več o sami poškodbi ter o mehanizmih za nastanek te razloži Tadej v spodnjem posnetku. Je pa eno večjih tveganj predhodna poškodba istega tipa.

Igralci, ki so že utrpeli poškodbo zadnje stegenske mišice imajo kar 2 do 6x večje tveganje za ponovno poškodbo. In če vzamemo za primer ruskega nogometaša Alana Dzagoeva, kateremu se je pripetila ta poškodba na uvodni tekmi Ruske reprezentance, potem vidimo da ima kar lepo zgodovino poškodb v tem predelu – povezava do zgovorne statistike poškodb tega igralca.

Torej, če strnemo, katere so tiste glavne stvari, ki so ključne pri preventivi zadnje stegenske mišice?

Na eni strani je to ustrezna moč (okoli 2/3 moči sprednje stegenske mišice) in gibljivost. Na drugi pa dobra pripravljenost in dobra priprava na tekmo in trening, saj je veliko poškodb prav ob začetku tekme ali pa v prvih minutah drugega polčasa, oziroma ob koncu, ko se pojavi utrujenost.

Največja neumnost je zagotovo slabo ogrevanje, sploh glede na to, da je Fifa pripravila zelo kvaliteten program ogrevanja FIFA11+